Повітові духовні училища Чернігівської єпархії (ХІХ – початок ХХ ст.) - Тарасенко, О. (Сiверянський літопис, 2021)
Мета публікації – комплексна реконструкція початкової духовної освіти на теренах Чернігівської єпархії в ХІХ–ХХ ст., висвітлення діяльності Чернігівського, Новгород-Сіверського та Стародубського повітових духовних училищ. Методи дослідження: аналіз, синтетичний, історико-генетичний, історико-порівняльний. Новизна матеріалу: уперше розкрито склад і сутність початкової духовної освіти, комплексно висвітлено діяльність духовних училищ у Чернігівській єпархії. Висновки: Система духовної освіти в Російській імперії була сформована внаслідок освітніх реформ на початку ХІХ ст. Виокремлення духовної освіти знаменувало остаточну корпоративну замкненість духовного стану. Система була представлена трьома щаблями. Початкову духовну освіту здобували в повітових духовних училищах. Кількість училищ в єпархії залежала від потреб і бажання духовенства, яке мало їх утримувати власним коштом. У Чернігівській єпархії протягом ХІХ – початку ХХ ст. діяло три училища: Чернігівське, Новгород-Сіверське, Стародубське. Контингент учнів складався переважно з хлопчиків-дітей священно-церковно-служителів. Представники інших соціальних станів допускалися до навчання, але за окремим дозволом і підвищеною платою. Освітній процес регламентувався статутом духовних училищ трьох редакцій. Навчання було спрямоване на підготовку майбутніх церковнослужителів і до вступу в середні духовні навчальні заклади – семінарії. Ревізії духовних училищ Чернігівської єпархії засвідчували переважно посередній/задовільний рівень знань учнів, але найбільшою й складнішою проблемою повсякчас залишалися матеріально-технічні умови та фінансове забезпечення. Новий корпус Чернігівського училища був збудований в 1870-х рр., Стародубського – на початку ХХ ст., а Новгород-Сіверське училище так і залишалося до закриття в приміщеннях монастиря.