Експедиція на Святу Гору Афон: забутими стежками ченців з українських земель XVII–ХIX ст. - Шумило, С. (Сiверянський літопис, 2021)
Із 24 серпня по 3 вересня 2021 р. в рамках проєктів Міжнародного інституту афонської спадщини та Інституту історії України НАН України проведено експедицію на Святу Гору Афон – забутими стежками ченців з українських земель XVII–XIXст. Зокрема, в рамках цьогорічної експедиції було досліджено найвіддаленіші місця афонського посеkення Капсала, де досі серед гірських лісів зустрічаємо чимало старовинних келій і калив, у яких подвизаються ченці-відлюдники.