Оцінка вторинного забруднення водного середовища водойми-охолоджувача Запорізької АЕС важкими металами внаслідок дифузії з донних відкладів - Осадчий, В.І.; Мостова, Н.М.; Осадча, Н.М. (Наукові праці Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту, 2009)
Наведено результати розрахунку ймовірності вторинного забруднення придонного шару води водойми-охолоджувача Запорізької АЕС важкими металами (Fe, Mn, Cu, Zn, Ni, Pb, Co, Cd) внаслідок молекулярної дифузії. Показано, що більша частина акумульованих у донних відкладах металів, за винятком мангану і кадмію, знаходиться в мулових розчинах у вигляді комплексних сполук з органічними і неорганічними лігандами, що призводить до зменшення їхнього коефіцієнта молекулярної дифузії. Високі значення коефіцієнта молекулярної дифузії та градієнта концентрацій характерні лише для мангану, ймовірний потік якого із донних відкладів може становити в середньому близько 300 мг/дм2·добу.