Типи лексичної експресивності в українській літературній мові - Бойко, Н.І. (Мовознавство, 2002)
Розглянуто основні типи лексичної експресивності: інгерентну (денотативно-конотативну, конотативно-денотативну, конотативну) й адгерентну (функціонально-семантичну, функціонально-стилістичну). На основі виділених типів лексичної експресивності здійснено розмежування мовної (семантичної) експресивності та мовленнєвої (функціональної), виявлено класи експресивних лексичних одиниць: з узуальними первинними, узуальними похідними, оказіональними (контекстуальними) значеннями, а також слова зі стилістично зумовленим експресивним забарвленням. Встановлено роль і співвідношення денотації та конотації у структурі лексичного значення експресивного слова.