Семантична неологізація як спосіб збагачення словникового складу української мови - Стратулат, Н.В. (Мовознавство, 2007)
Стаття присвячена вивченню активних процесів розвитку лексичного складу української мови з 80-х років XX ст. на матеріалі нового тлумачного Словника української мови в 20-ти томах. На основі компонентного аналізу досліджено семантичні неологізми, схарактеризовано семантичні процеси (метафоризація, термінологізація та детермінологізація), що зумовили появу нових значень, встановлено основні твірні моделі, які лягли в їх основу, а також сфери функціонування інноваційних одиниць в українській літературній мові.