До проблеми фоносемантичних явищ та універсалій у германських та слов’янських мовах - Кушнерик, В.І. (Мовознавство, 2008)
У статті з’ясовано функціонування асоціативно-символічного значення в близько- та віддаленоспоріднених мовах. Цю проблему розглянуто з погляду зіставного аналізу різноманітних фонологічних систем за допомогою психолінгвістичного експерименту за ознаковими шкалами. Поставлено питання про існування фоносемантичних універсалій, визначено їхній статус.