Ретроспекція як методологічна основа дослідження «живого» мовлення Івана Франка - Космеда, Т.А. (Мовознавство, 2008)
У статті наголошено на необхідності актуалізації ретроспективного підходу при вивченні «живого» мовлення особистості, яка не є нашим сучасником. Мотивація активнішого впровадження ретроспекції зумовлена досвідом вивчення комунікативної компетенції Івана Франка.