Український і російський мовно-культурні вектори в сучасній Україні: реальність, політизація, міфи. І - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2009)
У червні цього року виповнюється 60 років докторові філологічних наук, професору, завідувачеві кафедри загального та українського мовознавства Київського національного лінгвістичного університету, заступникові головного редактора журналу «Мовознавство» Олександру Онисимовичу Тараненкові. О. О. Тараненко відомий своїми працями з різних питань мовознавчої україністики — лексикології та лексикографії, сучасної мовної ситуації в Україні та сучасного стану і тенденцій розвитку української літературної мови, правопису, у галузях загального, слов’янського і зіставного мовознавства, насамперед мовної семантики. У доробку Олександра Онисимовича є також словники української мови, довідники. Він співголова редакційної колегії енциклопедії «Українська мова» (2000,2004,2007pp.). Щиро вітаємо О. О. Тараненка з ювілеєм і пропонуємо читачам його нову розвідку. У статті розглядаються тенденції до протиставлення української і російської мов у сучасній Україні на шкалі культурних, морально-духовних та інтелектуальних цінностей суспільства (з полемікою між виразниками інтересів проукраїнської і проросійської сторін і політизацією стереотипів та оцінок обох мов).