Сільська освіта на Чернігівщині в перше після окупаційне десятиліття: 1943 - 1953 рр. - Гаврилов, В. (Сiверянський лiтопис, 2009)
Стаття присвячена вивченню відбудовчих процесів на селі у системі освіти після фашистської окупації Чернігівщини. У матеріалі проаналізовано заходи влади по відновленню мережі шкіл та шкільних бібліотек, забезпеченню навчальних закладів педагогічними кадрами, кроки по охопленню і збереженню учнівського контингенту, а також констатовано наслідки цієї політики та визначено причини її невдач.