Перші спроби колективізації сільськогосподарського виробництва в Чернігівській губернії - Еткіна, І. (Сiверянський лiтопис, 2009)
У статті розглянуті перші спроби колективізації сільськогосподарського виробництва в Чернігівській губернії. Мета дослідження зумовила системний аналіз широкого кола історичних джерел, насамперед архівних документів Зроблено висновок про те, що намагання більшовиків у 1917 - 1921 роках масово впровадити колективні форми господарювання викликали спротив селянства.