Український психотип у мовотворчості Тараса Шевченка - Жайворонок, В.В. (Мовознавство, 2009)
У статті йдеться про деякі звичаєві й поведінкові реакції українського психотипу в їх проекції на мовотворчість Кобзаря. З одного боку, це потяг до безконечного, абсолютного, з другого, — відсутність або «притаєність» активно-агресивних настанов, з третього, — перевага споглядальності над активністю, а також спосіб існування українця, нарешті, елементи соціально-психологічного конформізму, породжені тривалою неволею українського народу.