Індикатори ефективності водокористування для оцінки інституціональних трансформацій в управлінні зрошенням - Жовтоног, О.; Рижова, К. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2020)
Розкрито сучасні проблеми функціонування водогосподарсько-меліоративного комплексу, шляхи реформування галузі та важливість оцінки результатів реформ через систему індикаторів, що характеризують ефективність водокористування на різних просторових рівнях управління, із застосуванням методів системного аналізу. Визначено основні економічні та екологічні фактори, що впливають на ефективність використання водних ресурсів у зрошуваному землеробстві та експлуатацію водогосподарсько-меліоративної інфраструктури на рівні основної державної зрошувальної мережі й внутрігосподарських систем. За результатами системного аналізу запропоновано три рівні індикативної оцінки та комплекс оціночних індикаторів: оцінка ефективності сектору зрошуваного землеробства на загальнонаціональному рівні, рівні державної інфраструктури та недержавної частини інфраструктури, що передається організаціям водокористувачів або застосовується окремими господарствами. Систему індикаторів рекомендовано для оцінки стану водокористування у зрошуваному землеробстві, а також результатів реформи, які задекларовані в державних стратегічних документах.