Концептуальні засади біоекономіки та її зв’язок з раціональним природокористуванням в Україні - Ільїна, М.; Шпильова, Ю. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Визначено сутність, концептуальні основи, властивості біоекономіки, її зв’язок із раціональним природокористуванням в Україні та світі. Обґрунтовано, що дефіцит природних ресурсів, глобальні екологічні проблеми, зміна клімату, деградація ґрунтів та екосистем спонукають громадян до пошуку нових моделей споживання і виробництва. Відповідна модернізація галузей економіки посилює її конкурентоспроможність та сприяє збереженню ресурсів навколишнього середовища, зокрема за допомогою біоекономіки. Останню запропоновано розглядати як новий економічний підхід, що забезпечує раціональне споживання природних ресурсів та їх збереження завдяки більш ефективному використанню біологічної сировини. Зроблено висновок, що сьогодні біоекономіка вийшла за межі сфери управління природними ресурсами, а її ідеї використовують у секторах переробки, промислового виробництва, транспорту, торгівлі, які інтегровані у біоекономіку за допомогою науково-дослідних та інноваційних заходів. Систематизовано напрями зміни впливу біоекономіки на навколишнє природне середовище, економіку та соціальну сферу. Визначено, що основні сфери впливу включають поліпшення технологій використання ґрунтів, збереження біорізноманіття та екосистем, захист довкілля, зростання обсягів ринків біотехнологій та покращення життя людей. Зазначене відображає роль біоекономіки в раціональному використанні природних ресурсів, подальшій комерціалізації біотехнологій та віддалених наслідках у соціальній та економічній сферах. Констатовано, що для реалізації ідей біоекономіки в Україні доцільно сформувати науково обґрунтовану концепцію її розвитку, нормативно-правову базу та ефективні інноваційні механізми підтримки впровадження наукових розробок у виробництво. Визначено перешкоди розвитку біоекономіки: прогалини та недоліки законодавства, відсутність національної стратегії розвитку, недостатній обсяг інвестицій, брак наукових досліджень з біотехнологій та неналежне кадрове забезпечення.