Дослідження з будівництва нового розумного міста в Хучжоу (Китай) - Сюй, М. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Обґрунтовано, що з метою розвитку міст як відправної точки, розумне місто всебічно використовує переваги таких інформаційних технологій, як великі дані, мережевий зв’язок, штучний інтелект і дистанційне зондування із супутників для розв’язання проблем населення, ресурсів і навколишнього природного середовища в поєднанні з науковими методами управління. Цю нову модель інтелектуального міста запропоновано для сприяння міському здоров’ю, безпеці і сталому розвитку. Керівництво Китаю визначило чітку сферу прикладних досліджень розумного міста при плануванні промислової економічної трансформації, розвитку і модернізації міст. Мета полягає в розробленні концепції планування міського розвитку за допомогою системи аналізу, постійному впровадженні інновацій, сприянні глибокій інтеграції інформаційних наук з тим, щоб створити нову екологію міського розвитку. За допомогою фонової і рамкової моделі розумного міста, зосередивши увагу на питаннях про його суть і будівництво, та на основі аналізу й дослідження сучасного стану розумного міста в Хучжоу, проаналізовано проблеми його подальшого розвитку. Належне впровадження концепції розумного міста потребує як широкого кола спеціалістів у сфері управління, інформатики, географії, архітектури, регіональної економіки, які мають працювати у тісному взаємозв’язку, так і застосування нових технологій – хмарні обчислення, великі дані, ГІС, Інтернет речей і штучний інтелект тощо. Підкреслюється, що процес будівництва розумного міста в Хучжоу ускладнюється внаслідок браку фахівців і технологій. З метою подальшого розвитку розумного міста рекомендовано комплекс заходів, серед яких уточнення цілей розвитку і забезпечення наукового сприяння будівництву, забезпечення розумного планування, посилення керівництва і впровадження новітніх технологій, налагодження комунікацій з метою роз’яснення концепції будівництва розумного міста. У такому місті будуть зручні громадські послуги, удосконалене міське управління, належне середовище проживання, розвинута інтелектуальна інфраструктура і довгострокова мережева безпека.