Упорядкування методів оцінювання стану екосистемних активів територіальних громад, пов’язаних із водою - Колмакова, В. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2021)
Мета статті – обґрунтування наукових підходів до впорядкування методів оцінювання стану екосистемних активів територіальних громад, пов’язаних із водою, із позицій сталого природогосподарювання на екосистемних засадах. Досліджено сучасні наукові розробки з оцінювання вартості екосистемних послуг, пов’язаних із водою, наведені в керівних міжнародних документах. Розкрито особливості застосування методологічного підходу загальної економічної цінності (ЗЕЦ), яка забезпечує врахування як реальних характеристик фактичного використання досліджуваного виду послуг, так і потенційних (прихованих) характеристик їх невикористання. Визначено найбільш перспективні методи оцінювання екосистемних послуг, пов’язаних із водою, а саме: ринкових цін; нормативний; перенесення вартості; передачі вигод, розробки сценаріїв, суб’єктивних оцінок. Акцентовано на можливості застосування зазначених методів як окремо, так і в певних їх комбінаціях (комбінаториці), що обумовлено необхідністю врахування специфіки екосистемних послуг, які продукуються екосистемними активами, та впливом інтеграційних процесів у межах екосистемної взаємодії територіальних просторових утворень. У цьому контексті досліджено ймовірність використання концепції ЗЕЦ для оцінювання екосистемних послуг, пов’язаних із водою, на прикладі села Семенівка Благодатненської об’єднаної територіальної громади Первомайського району Миколаївської області за авторською методологією та виконано їх формалізацію шляхом застосування кількох методів. Визначено перспективи подальших досліджень окресленої проблематики зокрема щодо формування комплексного системного підходу до упорядкування методів вартісного виміру стану екосистемних активів, пов'язаних із водою; розвитку та запровадження ефективних методичних підходів до оцінювання екосистемних активів, які ґрунтуються на застосуванні комбінаторики можливих методів оцінювання екосистемних послуг, що ними продукуються й обираються відповідно до особливостей місцевого територіального водно-ресурсного потенціалу.