Юрій Олександрович Карпенко (Мовознавство, 2009)
10 грудня 2009 р. невдовзі після відзначення 80-річчя від дня народження несподівано пішов із життя відомий український мовознавець, доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент HAH України Юрій Олександрович Карпенко. В його особі національна лінгвістика втратила талановитого вченого, ім’я якого відоме в Україні та далеко за її межами, дослідника проблем українського, слов’янського й загального мовознавства, космічної та літературної ономастики, одного з фундаторів і провідних фахівців сучасної української ономастики, автора оригінальної концепції власної назви.