Деякі методологічні проблеми дослідження етно- і глотогенезу східних слов’ян на сучасному етапі - Півторак, Г.П. (Мовознавство, 2010)
У статті обґрунтовується необхідність комплексного підходу до етно- і глотогенетичних досліджень із залученням не тільки лінгвістичних, але й історичних, археологічних, антропологічних та інших джерел, визначаються їхні можливості й недоліки, аналізуються основні здобутки східнослов’янських суспільствознавців у застосуванні комплексного методу, розглядається проблема походження української мови. Порушуються також деякі інші актуальні методологічні проблеми історичного мовознавства.