Етимологічні розвідки - Скляренко, В.Г. (Мовознавство, 2010)
У статті розглядається походження слова невід, яке не має загальноприйнятої, надійної етимології. Автор вважає, що в праслов’янській мові первісно існували два слова на позначення рибальської сітки: *vodb «пересувна (рухома) рибальська сітка», утворене від дієслова *vesti (< *vedtei) «вести» (із заміною кореневого е на о, що характерно для архаїчних іменників), і *nevodb «непересувна (нерухома) рибальська сітка», утворене від заперечної частки *пе «не» і дієслова *vesti (< *vedtei) «вести».