Ю.О. Жлуктенко у спогадах - Биховець, Н.М. (Мовознавство, 2010)
Як окремий структурний підрозділ Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні відділ романо-германського мовознавства виник у вересні 1975 року. Організатором його був доктор філологічних наук професор Ю. О. Жлуктенко. Відкриваючи новий відділ, дирекція Інституту мала на меті, по-перше, розширити діапазон мов і лінгвістичних проблем, що досліджувалися в Інституті, за рахунок германських і романських, які відзначаються важливими культурно- історичними і функціональними характеристиками та активно контактують зі слов’янськими мовами, а по-друге, забезпечити науково-теоретичну орієнтацію та координацію наукових досліджень, що на той час велися майже на 200 кафедрах іноземних мов вузів України....