Наскільки український синтетичний майбутній час є синтетичним? - Даниленко, А.І. (Мовознавство, 2010)
У статті висвітлюється питання синтетичності складного майбутнього часу з погляду ареалогії та діахронічної типології. Спираючись на погляди О. О. Потебні, автор пропонує розглядати складний майбутній час як наслідок дії вторинного аналітизму, який поширювався історично з південного заходу на північ та південний схід українського мовного ареалу. Існування в цьому ареалові континууму клітичності дозволяє авторові розглядати рефлекси форм допоміжного часу -му/-меш/-ме тощо як флективні клітики.