Розробка архітектури комп′ютера "Київ" за концепцією адресного методу програмування - Ющенко, Ю.О. (Проблеми програмування, 2021)
Описано поступовий перехід від розрахунків логарифмічними лінійками та арифмометрами до використання мови високого рівня з вказівниками та складними ієрархічними структурами. В статті розглянуто фактори, які сприяли цьому важливому технологічному переходу. Робота відновлює загублену ланку історії виникнення в Україні опосередкованої адресації (вказівників) вищих рангів та складних ієрархічних структур. Надаються підтвердження винайдення вказівників та складних структур даних київськими вченими, описано апаратну реалізацію в комп’ютері "Київ" "штрих-операції" (розіменування вказівників) та операцій задання циклів. У роботі обґрунтовується високорівневість програмування у командах комп’ютера "Київ" шляхом порівняння з мовою програмування високого рівня – Plankalkül.