Українська мова як державна у труднощах її становлення - Ткаченко, О.Б. (Мовознавство, 2010)
10 грудня 2010 р. виповнюється 85 років визначному українському мовознавцеві члену- кореспонденту НАН України, докторові філологічних наук, професору, завідувачеві відділу загального мовознавства Інституту мовознавства ім. О. О. Потебні НАН України Орестові Борисовичу Ткаченкові. Орест Борисович є автором близько 250 праць, у тому числі шести індивідуальних і низки колективних монографій, з різних питань мовознавства — порівняльно-історичного і типологічного дослідження слов’янських мов, історії фіно-угорських мов, міжмовних контактів, зокрема мовного субстрату, інтерлінгвістики, соціолінгвістики, історії і сучасного стану української мови та ін., є одним з авторів і редакторів «Етимологічного словника української мови» в семи томах. Редколегія журналу щиро вітає О. Б. Ткаченка з ювілеєм і пропонує увазі читачів нову розвідку вченого. Стаття, присвячена труднощам становлення української мови як державної, що випливають з низки різних позамовних (політичних, соціально-економічних, психологічних та культурних) обставин, важливих у їхньому зв’язку з мовними явищами.