Формальне вираження категорії маскулінності: взаємодія родової редистрибуції і родової транспозиції - Архангельська, А.М. (Мовознавство, 2011)
У статті аналізується система мовних засобів репрезентації категорії маскулінності у взаємодії мовних і позамовних чинників. Формальне вираження маскулінності розглянуто на тлі двох протилежних тенденцій — родової редистрибуції та родо-статевої транспозиції. Досліджено взаємодію семантичної категорії персональності/імперсональності, семантичної категорії істоти / неістоти, граматичної категорії роду та поняттєвої категорії статі на осі рід — стать — маскулінність. Дослідження виконане на матеріалі двох слов’янських мов — чеської та української.