Чорногорська мова сьогодні: соціолінгвістичний статус, проблема норми - Васильєва, Л.П. (Мовознавство, 2011)
Надання статусу офіційної чорногорській мові пов’язують з отриманням Чорногорією статусу незалежної держави. Для вирішення мовних питань у державі 2008 р. створено Раду з питань стандартизації. В «Офіційному кур’єрі» за сприяння Міністерства освіти і науки Чорногорії вийшов друком правопис чорногорської мови, де знайшла відображення низка її специфічних ознак. Проте до сьогодні в країні фактично функціонує дві мови: сербська і чорногорська.