Стильова деформація в українському мовленні російсько-українських білінгвів - Ажнюк, Л.В. (Мовознавство, 2011)
У статті йдеться про порушення стильової цілісності українського тексту, насамперед на граматичному рівні, у мовленні російсько-українських білінгвів — соціально і кількісно вагомої мовної групи, яка сьогодні активно впливає на стан української мови, та про чинники сучасної мовної ситуації, що визначають їх мовну компетенцію. На противагу явищам колоквіалізації, які здебільшого виявляються на лексичному рівні і є осмисленим виявом метамовної рефлексії, розглядаються типологічно відмінні тенденції до несвідомої формалізації та невмотивованого граматичного «окнижнення» текстів некнижних стилів через зміну співвідношень у вживанні синтетичних та аналітичних засобів, активних та пасивних конструкцій, особових дієслів та віддієслівних іменників.