Деякі прагматичні особливості вибачень за пафос у блогосфері - Трифонов, Р.А. (Мовознавство, 2011)
На матеріалі української, російської, білоруської та польської мов розглянуто дібрані з персональних інтернет-щоденників (блогів) контексти, у яких автори повідомлень супроводжують вислів метамовним коментарем — вибаченням за пафос. Виділяються два типи таких контекстів з огляду нате, що досліджувані коментарі можуть бути зумовлені або стилістично, або концептуально. Підкреслено роль розглянутих коментарів у прагненні адресанта уникнути комунікативного відчуження.