Предикатно-актантні поля в російській мові: принципи структурування - Петров, О.В. (Мовознавство, 2012)
У статті сформульовано загальні принципи структурування предикатно-актантних полів як різновиду семантичних полів. Предикатно-актантні поля складаються з предикатної та актантної зон, кожна з яких має ядро і периферію. В актантну зону включаються тільки ті суб’єктні та об’єктні актанти, які, як і дієслова, відображають у своїй семантичній структурі інваріант поля. Розширено межі актантної зони шляхом виокремлення допоміжної зони з необлігаторними актантами, які опосередковано пов’язані з тою чи тою ситуацією і мають релевантну для мовця інформацію. На матеріалі російської мови докладно описано конфігурацію і структуру субполя з ядром принести 2 «привести на світ потомство (про тварин)», яке є частиною семантичного поля з інваріантом «дати життя кому».