Взаємозв'язок між соціально-економічними трансформаціями та формуванням нової якості життя - Хандій, О.О.; Шамілева, Л.Л.; Кобцева, Д.А. (Вісник економічної науки України, 2021)
У статті досліджено вплив соціально-економічних трансформацій на формування базових умов життєдіяльності та життєзабезпечення в системі формування нової якості життя. Визначено зовнішні та внутрішні чинники, які формують середовище соціоекономічних перетворень і мають різноспрямовані вектори впливу на забезпечення стабільних та збалансованих умов життєдіяльності. Виділено соціоекономічні перетворення, які під впливом деструктивних чинників стримують можливості забезпечення гідних умов життєдіяльності та становлення нової якості життя. Виявлено причинно-наслідкові зв’язки чинників та умов формування нової якості життя. Ґрунтуючись на виявлених взаємозв’язках, уточнено визначення поняття «якості життя». Систематизовано основні складові соціоекономічних перетворень. Обґрунтовано базові умови життєдіяльності та життєзабезпечення. Запропоновано основні структурні елементи нової якості життя за умов соціоекономічних перетворень.