Зелена логістика вантажоперевезень: проблеми, шляхи вирішення - Бойченко, М.В. (Вісник економічної науки України, 2021)
Транспортна галузь є одним з основних джерел негативного впливу на довкілля. Головними проблемами, що стримують розвиток зеленої логістики в Україні, є: підпорядкованість екологічних пріоритетів економічній доцільності; неефективна система державного управління у сфері охорони довкілля; незадовільний рівень дотримання природоохоронного законодавства та екологічних прав і обов’язків громадян; незадовільний контроль за дотриманням природоохоронного законодавства та незабезпечення невідворотності відповідальності за його порушення; відсутність чіткого алгоритму щодо впровадження зеленої логістики у компанії; відсутність мотивації щодо впровадження зеленої логістики; відсутність прямих причинно-наслідкових зв’язків між ланцюгами постачання та екологією тощо. В Україні механізмами, які дозволять вирішити завдання розвитку економічного регулювання і ринкових інструментів охорони довкілля від негативного впливу від пересувних джерел забруднення, можуть бути: встановлення плати за негативний вплив на довкілля з урахуванням витрат, пов’язаних із здійсненням природоохоронних заходів; заміна практики стягування плати за понадлімітне забруднення довкілля на практику відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю; стимулювання підприємств, які здійснюють програми екологічної модернізації транспортних засобів; забезпечення переваги на перевезення (при інших рівних умовах) підприємствам, які дотримуються екологічних вимог; поетапне впровадження системи декларування дотримання екологічних вимог та проведення екологічного аудиту; підвищення екологічної і соціальної відповідальності бізнесу.