Лінгвістична експертиза: статус і методологічні презумпції - Ажнюк, Л.В. (Мовознавство, 2012)
Лінгвістична експертиза конфліктного тексту розглядається у статті як один із виявів соціонормативної мовної діяльності. Даючи оцінку тим чи іншим фактам мовлення, лінгвістична експертиза спирається на отримані теоретичною лінгвістикою знання про структуру й функціонування мови, але не може обмежитися лише ними, оскільки потребує також опори на систему комунікативних норм і приписів різного порядку. Сформульовано методологічні засади лінгвістичної експертизи. Запропоновані підходи проілюстровано на прикладі фрагментів кількох лінгвістичних експертиз нормативно-правових текстів, які стали причиною лінгвоправових конфліктів.