«Русиньскый язык» у Закарпатській області України поч. XXI ст.: реалізація мовних прав автохтонного населення чи мовна містифікація - Белей, Л.О. (Мовознавство, 2013)
У статті зроблено спробу довести, що на теренах сучасної Закарпатської області України утверджують «русинський язьік» за допомогою системного застосування прийомів соціолінгвістичної містифікації, спрямованих не на збереження неповторного феномену духовної культури закарпатців — їхнього народнорозмовного мовлення, а для використання як інструменту денаціоналізації місцевої автохтонної людності та дезінтеграції україномовного простору.