Інтеркаляція талію в монофосфатну вольфрамову бронзу з пентагональними каналами (PO₂)₄(WO₃)₁₄ - Лісняк, В.В.; Стусь, Н.В.; Слободяник, М.С. (Украинский химический журнал, 2005)
Досліджено процеси інтеркаляції талію в монофосфатну вольфрамову бронзу (PO₂)₄(WO₃)₁₄ при взаємодії з розплавленими солями. Синтезовано монофосфатну вольфрамову бронзу Tlх(PO₂)₄(WO₃)₁₄ (0.6 ≤ x ≤ 1.53). Склад кристалів встановлено методом рентгено-спектрального мікроаналізу. За даними рентгенівського фазового аналізу розраховано параметри кристалічної гратки. Визначено, що температури аномалій опору при 82—174 та 200—278 К залежать від концентрації талію. Валентний стан атомів талію в кристалах монофосфатних вольфрамових бронз досліджено методом рентгенівської фотоелектронної спектроскопії.