Квантово-хiмiчне моделювання взаємодії наночастинок кремнезему з водним розчином хлориду натрію - Кравченко, А.А.; Гребенюк, А.Г.; Лобанов, В.В. (Украинский химический журнал, 2005)
Неемпіричним та напівемпіричним (РМ3) методами СУП МО ЛКАО виконано квантово-хімічні розрахунки рівноважної просторової будови та ентальпії утворення гідратованих комплексів хлориду натрію на поверхні наночастинок кремнезему. Досліджено механізм гідролітичної дисоціації молекули хлориду натрію та показано найбільш імовірні шляхи адсорбції асоціативних гідратованих комплексів на поверхні високодисперсного кремнезему.