Сутність проблеми онтогенезу (домовленнєвий та ранній мовленнєвий періоди): авторська інтерпретація - Жаборюк, О.А. (Мовознавство, 2014)
Стаття присвячена розкриттю сутності онтогенезу з позицій запропонованої автором нової синтаксичної теорії — теорії логіко-граматичної динаміки. Спираючись на основні постулати теорії, автор робить спробу висвітлити механізм поетапного засвоєння дитиною первісного мовленнєвого й мовного інструментарію, починаючи з перших звуків і холофрастичних артикулем та закінчуючи лексико-граматичними одиницями «дорослої» мови: елементарними синтаксичними структурами й словами. Описується також механізм трансформації уявлення в поняття.