Варіативний складник мовної свідомості українців: історико-лінгвістичний вимір - Гнатюк, Л.П. (Мовознавство, 2015)
Статтю присвячено варіативному складнику мовної свідомості українців, до якого належить, зокрема, лексика, що не була успадкована новою українською літературною мовою зі старої. Хоча сучасним мовцем така лексика вже не сприймається як українська, вона була органічним компонентом мовної свідомості українців у попередні століття й дотепер засвідчена в українських діалектах.