Мовнофілософська картина світу в термінах слов’янських мов: між Заходом і Сходом - Кудрявцева, Н.С. (Мовознавство, 2015)
У статті запропоновано формулювання концепції мовнофілософської картини світу, яка визначається в парадигмі сучасних лінгвокогнітивних досліджень релятивістського спрямування. За допомогою методів теорії прототипів, семантики фреймів і теорії перспектив, безпосередньому аналізу піддається етимологія термінів на позначення онтологічних категорій простору, часу, руху і причини в українській та російській мовах. Застосована методологія дозволяє як вихід у ширшу площину слов’янських мов, так і здійснення цілісної реконструкції світоглядних концептуальних структур у вигляді слов’янської мовнофілософської картини світу, верифікація якої проводиться в контексті російської та української філософських традицій.