Погода і pohoda у світлі української та чеської мов - Даниленко, Л.І. (Мовознавство, 2016)
Статтю присвячено характеристикам лексеми погода в українській мові і pohoda в чеській на тлі інших слов’янських мов. Розглянуто витоки поняття «погода» в лексикографічних джерелах, спільні й відмінні семантичні ознаки та їх розвиток у дискурсивній практиці. Виявлено нові семантико-стилістичні конотації чеської лексеми pohoda, яка набула статусу ключової ідеї в сучасній чеській лінгвокультурі.