Активізація тенденцій до аналітизму versus до синтетизму в сучасній українській літературній мові на межі ХХ-ХХІ ст. - Тараненко, О.О. (Мовознавство, 2016)
У статті аналізується явище активізації в українській літературній мові новітнього періоду тенденцій як до аналітизацїї, так і, навпаки, до синтетизації її структури на різних мовних рівнях. Відзначено при цьому дію таких чинників, як а) демократизація та лібералізація мовної діяльності суспільства, б) впливи мовної глобалізації, в) посилення національно-прескриптивних тенденцій у її коригувані, а також певною мірою г) посилення присутності «жіночого фактора» в суспільному житті.