Мовна свідомість в синхронії та діахронії - Коць, Т.А. (Мовознавство, 2017)
Статтю присвячено актуальній проблемі сучасної лінгвістики — мовній свідомості. З’ясовано теоретичні питання усталення поняття «мовна свідомість» у науковому обігу, звернено увагу на еволюцію, етапи становлення мовної свідомості в зв’язку з розвитком суспільства. Розглянуто національномовний, суспільний, етноцентричний, комунікативний різновиди мовної свідомості в діахронному аспекті. Ключовим поняттям у різних дефініціях мовної свідомості є рефлексія (ставлення суб’єкта до об’єкта: суб’єкт входить у картину світу як спостерігач, який фіксує просторові, тимчасові та інші характеристики об’єкта і дає їм суб’єктивну оцінку). Диференційовано поняття мовної свідомості, мовної картини світу, мислення.