Художнє втілення проблеми національного в міжнаціональних конфліктах - Маланій, Н. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджується категорія національного в українській та німецькій художній літературі, присвяченій Другій світовій війні. Особлива увага звертається на екзистенційність прозових творів. Національне розглядається як невід’ємна частина логічної послідовності: національне, міжнаціональне та наднаціональне.