Архітектоніка полістрофічних нерівнострофічних творів Валерія Брюсова та Миколи Вороного - Кшевецький, В. (Питання літературознавства, 2009)
Досліджуються особливості архітектоніки поетичних творів В. Брюсова та М. Вороного, що складають групу полістрофічних нерівнострофічних поезій. Визначено, що частка таких текстів у творчому здобутку Брюсова та Вороного складає 17,7 % та 8,4 % відповідно. У російського митця до групи нерівнострофічних форм переважно належать великі за обсягом ліро-епічні твори. У Вороного переважають власне ліричні поезії. Особлива увага звертається на архітектоніку таких творів Брюсова: „Париж”, „Мир”, „Туманные ночи”; Вороного: „Скрипонька”, „Контрасти”, „Привид”. Автор доходить висновку, що архітектонічні особливості ліричних творів Брюсова та Вороного являють собою тісне сплетіння традиції та новаторства.