Прагматика суб’єкт-суб’єктних відношень в україномовних та англомовних текстах жахів - Сазонова, Я.Ю. (Мовознавство, 2017)
У статті в світлі прагмалінгвістики запропоновано аналіз механізмів взаємодії емотивно інтенції автора й елементів текстотворення в текстах жахів українською й англійською мовами. Відповідно тексти класифіковано як конвенційні й неконвенційні, що відповідає відношенням суб’єкта-джерела й реципієнта страху; основою розрізнення цих суб’єктів стали психологічні, культурологічні й лінгвістичні основи референції страшного. Виокремлено чинник, що об’єднує тексти в межах авторської інтенції, — експлуатація комунікативних смислів.