Принцип нірвани в художній структурі повісті В.Підмогильного „Остап Шаптала” (фройдівський інстинкт смерті та буддизм) - Нестелєєв, М. (Питання літературознавства, 2009)
Аналізуються особливості взаємодії буддистських мотивів і психоаналітичної теорії у творі Валер’яна Підмогильного „Остап Шаптала”. Висвітлюються алюзії на життя Будди в повісті та обґрунтовується важливість інстинкту смерті для психологіки характеротворення образу Остапа Шаптали. Буддизм у тексті досліджується у зв’язку зі східнофілософською проблематикою твору, а також дотично до психоаналітичних зацікавлень автора у відтворенні бажання смерті головного персонажа за допомогою всебічного осмислення концепту Зігмунда Фройда „принцип нірвани”.