Лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики - Загнітко, А.П. (Мовознавство, 2018)
У статті розглянуто лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики у слов’янській лексикографії, з-поміж яких особливий статус належить лінеарній позиційності, системності, структурованості, симетричності та ін. Кожній із лексикографічних технологій тлумачення граматичної семантики властиві ієрархічність, наскрізність, парадигмальність, лінійна упорядкованість та ін., внутрішньословникове дотримання яких визначає рівень і вичерпність тлумачення лексем і силу взаємодії ↔ взаємної мотивованості кожної словникової статті. Лівобічне лінеарне розгортання граматичної семантики у словниковій статті корелює з правобічним наповненням останньої, вичерпністю експериментально-корпусного індексування, підтвердженням чого є диференціювання категорійного простору в іменників нульової відміни та еволюція їх класної (→ частиномовної) належності з адекватним відбиттям у прескрипціях. Лексикографічні технології тлумачення граматичної семантики ґрунтовані на множинах грамем, їх внутрішній ієрархії, доцентровій симетрії.