Етноніміка сучасних європейських мов і проблема національних стереотипів - Пономаренко, В.П. (Мовознавство, 2018)
У статті розглянуто основні проблемні моменти, що стосуються класифікації і функціонування різнорідних етнонімічних назв у романських, германських, слов’янських та інших мовах. Крім метонімізації етнонімів і відетнонімних назв, увагу зосереджено на етнофолізмах як відображенні національних стереотипів, а також на інших експресивних етнонімах. Іншу частину присвячено фразеологічним одиницям з етнонімічними компонентами, які своєрідним чином відбивають особливості етнічної ментальності.