Закономірності та механізм сорбції іонів металів силікагелем з ковалентно закріпленими групами біс-N,N'-(дибутил)-N"-пропіл-фосфортіотриаміду - Зайцева, Г.М.; Стрєлко, В.В.; Зайцев, В.М.; Холін, Ю.В.; Ковальчук, Т.В. (Украинский химический журнал, 2000)
Дослiджено взаємодію силікагелю з ковалентно закріпленим біс-N,N'-(дибутил)-N"-(пропіл)-фосфортіотриамідом іонами Hg²⁺, Рb²⁺, Cu²⁺, Cd²⁺, Fe³⁺, La³⁺, Zn²⁺, Со²⁺ та NI²⁺. Показано, що вилучення більшості іонів металів відбувається завдяки комплексоутворенню iз закріпленими групами фосфортiатриамiду. lони заліза (III) та лантану поглинаються за іонообмінним механізмом. Встановлено, що на поверхні утворюються комплекси складу МL, (мідь, цинк) та ML₂ (кадмiй, свинець).