Роль функціональності протонуючого агента в формуванні доменної структури твердих блоків поліуретанових катіономерів - Штомпель, В.І.; Керча, Ю.Ю.; Лебедєв, О.Ф.; Рябов, С.В. (Украинский химический журнал, 2000)
Дослiджено вплив функцiональностi протонуючого агента (HСl, H₂SО₄ i Н₃РО₄) третинних атомів азоту на формування доменної структури жорстких блокiв вВ полiуретанових капономерах з використанням метода малокутового розсiювання рентгенiвських променiв. Встановлено, що, незалежно вiд вмісту жорстких блокiв в іономерах (31 i 51 %), найбiльша впорядкованicть жорстких блокiв у доменах реалізується у випадку протонування третинних атомів азоту бiфункцiональною кислотою. Пlри подальшому зростаннi функцiональностi кислоти (Н₃РО₄) відбувається збiльшення розміру жорстких доменiв з одночасним пiдвищенням рiвня їx дефектностi, що є наслiдком впливу просторової будови утворюваних iонних груп на процес доменоутворення жорстких блокiв.