Категорія стилю в рецептивній естетиці як міждисциплінарній науці - Трефяк, Н. (Питання літературознавства, 2009)
На вістрі часу знаходиться розгляд категорії стилю у міждисциплінарній проекції. Як відомо, назване поняття є об’єктом дослідження різних наук. У статті зроблено спробу розглянути рецептивні рефлексії щодо категорії стилю. Увага акцентується на ролі рецептивної естетики в порівняльному аспекті. Відтак простежується своєрідність функціонування зазначеної категорії у сучасному науковому просторі. До аналізу також залучаються здобутки рецептивної поетики як методологічного концепту. Психологія сприймання художнього твору знаходиться в контексті літературознавчого дискурсу, тому розгляд поетикальної структури твору у взаємодії з процесом впливу на читача важливий для диференціації стильових тенденцій. У зв’язку із цим стиль розглядається як взаємодія понять „автор – твір – читач”. Результати дослідження апробовано на матеріалі прози Миколи Вінграновського.