Міжнародна наукова конференція "Пам’ять Бабиного Яру і Голокосту: наукові та суспільно-політичні виміри" (до 80-х роковин початку розстрілів у Бабиному Яру) (уклали: О.Лисенко, В.Нахманович, Т.Пастушенко) (Український історичний журнал, 2021)
Захід відбувся 23–24 вересня 2021 р. в Києві. Організаторами виступили Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАНУ, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Український центр вивчення історії Голокосту. Головну мету проведення конференції обумовила потреба обговорити у професійному колі широкий контекст проблем, пов’язаних із меморіалізацією Бабиного Яру, порушений у Концепції комплексного розвитку (меморіалізації) Бабиного Яру з розширенням меж Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», підготовленій у 2019–2021 рр. спеціальною Робочою групою при Інституті історії України НАНУ.