Реєстр тестаментів козацької старшини XVIII ст. - Кривошея, Ірина; Кривошея, Ігор (Український історичний журнал, 2022)
Мета дослідження – укласти та проаналізувати реєстр тестаментів козацької старшини XVIIІ ст. Методологія спирається на принципи системності, науковості, міждисциплінарності. Використано такі загальноісторичні методи: аналізу й синтезу, історико-генетичний, термінологічного аналізу, компаративний. Наукова новизна. Вперше укладено реєстр збережених тестаментів української козацької старшини XVIIІ ст., проаналізовано причини малої збереженості духівниць із цього періоду та інформаційний потенціал джерел. Висновки. Заповіти козацької старшини – це важливе джерело дослідження української історії XVIIІ ст. Інформація тестаментів придатна для аналізу різних проблем, хоча й з певними застереженнями через особливість документів. У вітчизняній історіографії посилюється інтерес до заповітів як джерела, історики їх активно використовують і публікують. Обсяг сучасного інформаційного навантаження часто не дозволяє відстежити всі публікації духівниць, тому перелік слугуватиме ефективним інструментом для дослідників. Результатом пошуків стало укладення початкового реєстру збережених заповітів козацької старшини XVIIІ ст. На цей момент до нього включено 159 тестаментів (108 чоловічих і 51 жіночий). Розширений реєстр попереднього століття нині нараховує 55 духівниць (із них 10 жіночих та 1 спільний). Разом у списку заповітів старшини XVII–XVIIІ ст. налічується 214 документів (із них 61 жіночий). Внесені до реєстру тестаменти дозволяють поглянути на еволюцію їх форми і змісту, простежити зміни в ментальності й релігійності, генеалогію та родинні зв’язки, стосунки в родині, події життя особи та суспільні (війни, епідемії, взаємодія з владою тощо).